Nyirokambulancia

2016.09.02 16:26

08.29. A kórházban országos nyirokambulancia működik, azért kell olyan sokat várni, hogy bejussunk. Ráadásul újként 9-12.33-ig várakoztam, mire sorra kerültem. Viszont megérte várni, mert a doktornő egy tündér. Itt nem éreztem magam kiszolgáltatott páciensnek, emberszámba vettek, mint egy partnert. Mindent megkérdeztek és odafigyeltek arra, amit mondok. Bár rengeteg beteg volt, azt sem tudták, hol áll a fejük, de amikor velem foglalkoztak, nem rohantak és nem akartak lerázni. Furcsa mód figyelembe vették a márványlapokat és a bursitist is. Elkerekedett a szemük az általam gyártott karharisnyán, de értékelték, amit tettem a kezemért, és a bursitis kezelésemet is helyeselték. Aztán a doktornő eltűnt, és kiderült, hogy a gyógytornásszal beszélt, mikor tud fogadni. Kivételes szerencsém van, hogy már másnaptól mehetek, ui. egy beteg visszamondta, helyette kezelnek egész héten.

08.30. Kiderült, hogy nem tornázni fogunk, hanem a gyógytornásznő kézi nyirokdrenázst végzett rajtam. Aztán a tömérdek fáslival betekerte, melyet majd meg kell tanulnom. Egy réteg csőgéz, majd vattapaplan, ujjaimon vékony kis fehér géztekercs, tenyeremen és kézháton vese alakú gumi, majd két réteg barna fásli,, ezt nevezik bandage-lásnak. Megmondták, hogy nyiroködémás kézből se vért venni, se beadni, se megszúrni, se vérnyomást mérni nem szabad (bár ezt eddig is tudtam, sőt, a lépműtétig be is tartottam/tarttattam). Műteni meg végképp nem, mert utána ott folyhat a nyirok. Masszírozni sem szabad, se a meleg, se a hideg nem tesz neki jót. Mindegy, mi váltotta ki, a legvégső oka mindenképp a műtét és a nyirokpiszka. Az idegnyomódás meg most ki fog derülni, ui., ha a duzzanattól bénult le a kezem, akkor, ha lemegy róla a felesleges nyirok, helyre kell, jöjjön. Ha mégsem attól, hanem esetleg sérült az ideg, (a gyógytornásznő erre gyanakszik, mivel be sem bírom hajlítani az ujjaimat), akkor, amikor lement a duzzanat, lehet rá elektromos kezelést kapni, hogy helyrejöjjön. Nagyon bíztató, hogy fel sem merült bennük, hogy nem megy le a duzzanat, és hogy nem áll helyre az idegműködés. Kegyetlenül szorít a fásli, de azt mondta a gyógytornásznő, hogy bírjam ki holnapig, amíg visszamegyek. és még most nem is csinálta szorosra, hogy be tudjam hajlítani a könyököm. Nehéz volt hazacipelni a kezem.

08.31. Megdicsértek, hogy kibírtam rajta a bandázsolást. Kibírom, mindent elkövetek, hogy helyrejöjjön, és meg is tanulom. Ma újabb drenázs és bandázsolás volt. Fáj, mert szorít, nyom és kényelmetlen, de nem fáj jobban vele, mint nélküle. Még szeptember 1.-2. voltam kezelésen és vége. Néhol 1-2-3 cm-el vékonyabb lett az alkarom, bár a felkar csupán 1 cm-t apadt. A bénulás még mindig tart. Bár mintha hátrafelé már tudnám őket egy picikét mozgatni. Ma reggelre úgy éreztem, mintha izzó lávában mártogatnám az egész tenyerem és amikor levettük róla a kötést, mégsem látszott jóval dagadtabbnak. Hazafelé alig bírtam elvonszolni magam. Könyékig feszít, széthasad, és ezen a pihentetés sem segít. Most jön majd az, hogy leszedem a kötést és gyakorolom magamnak ugyanígy feltenni. Gondoltam, holnapig még kibírom rajta, de lehet, este mégis meghámozom magam.