Na, ugye, hogy...

2014.09.18 13:00
Na, ugye, hogy…
 
Érdekességképpen mesélem el, milyenek az emberek…
Például, amikor a fenti életmentő műtétre került sor, a falubeliek árgus szemekkel lestek, hogyan nézek ki, hogy bírtam ki, miért történt az eset. 
Aztán egy nap egy igen kedves, jóhiszemű asszonyság átjött hozzám és teli torokból mondogatta: 
- Na, ezt most jól megcsináltad magadnak! Most majdnem eltetted magad láb alól… 
Hiába beszéltem másról, bármiről, folyton ide lyukadtunk ki. Először egyet értettem vele, mert tudom, hogy minden „betegséget” magunknak okozunk, vonzunk be, a viselkedésünkkel, a tetteinkkel és a gondolatainkkal. Aztán szép lassan rájöttem, hogy ez most más. Ő engem hibáztat. De miért is? 
Amikor rákérdeztem, kiderült, hogy a hátam mögött az a pletyka járja, hogy én okoztam magamnak, mert mindenféle alternatív marhaságot megettem a vérnyomásomra, amivel tönkretettem a lépet. Te jóságos ég! 
De ez még mind semmi! 
Volt, aki megkérdezte, a lép nem nő vissza?
Szent Habakuk!
Most már tudom, hogy ez is azért történt, hogy a körülöttem élő emberek többet tudjanak meg erről a szervről is. Kénytelen voltam elmagyarázni, mi okozza a léptályogot, s hogy semmi köze a vérnyomáshoz és az alternatív szerekhez, mert ez az a szervünk, amit sem diétával, sem semmilyen egyéb anyagi szerrel nem lehet befolyásolni. 
De mit is nevezünk alternatív szereknek? 
Mert jómagam a magokat, a gyógynövényeket, a gyógyító fűszereket, a friss zöldségeket, a gyümölcsöket, s azoknak a levét, olaját, vagy egyéb természetes kivonatát nevezem annak, s eszem meg, amivel BIZTOS, hogy nem ártok az anyagi testnek, sőt…
No, de menjünk tovább. 
A bal vesében egy kövecske. S még az édesanyám is azzal „vádolt”: 
- Na, ugye, hogy van veseköved, pedig azt mondtad, hogy sikerült eltüntetned! 
– Igen, a jobb veséből, amiben azóta sincs kő, ez most a balban van! És ezt is bármikor eltüntethetem, ha akarom. Most viszont nem foglalkozom vele, megengedem neki, hogy ott legyen, ameddig akar, és üzenjen, amit akar. Majd eltűnik, ha rájöttem, miért került oda! Most ENGEDEM!
Erre hitetlenkedve csóválta a fejét. Nem hitt a módszereimben. De mivel tényleg láthatóan ott a kő, ebből is látszik, hogy semmi sem állandó! Hiába sikerül az egyik alkalommal tünetmentessé válni, ha a hozzáállásunk, a gondolkodásunk, és a cselekedeteink nem változik, a tünet/üzenet visszatér! Bár nemcsak a meglétét, a megjelenési helyét is nézni kellene! A jobb oldal ui. a jövőt jelképezi és az apai, ill. a férfi oldalt. A baloldal ezzel szemben a múlt, ill. az anyai, női oldal. Elsősorban itt kellene kutakodni… 
Tényleg, miért van az, hogy ha megjelenik egy tünet/jel valahol, azonnal el akarjuk tüntetni? Mintha meg sem történt volna! Időt sem hagyva a magunkba fordulásra, az elgondolkodásra, nehogy esetleg rájöjjünk az igazi okára. Így azután ne is csodálkozzunk, ha keserves kínok között sikerül kivágatnunk, és utána mégis visszatér…
De nézzük, mit tudunk az epekő kialakulásáról, okairól, beleértve a lelki okokat is:
Az epe
 
Az epe egy keserű, sárgásbarna folyadék, amelyet a máj termel, és az epecsatornák továbbítják. Az epehólyagban tárolódik, ahonnan a vékonybélbe kerül. A táplálékkal felvett zsírokat kisebb részecskékre bontja, így könnyíti meg a zsírok felszívódását. Epe nélkül a zsír nagy része emésztetlenül távozna a széklettel. Az epének a zsíroldékony vitaminok felszívódásában is szerepe van, ilyen az A-, D-, E-és K-vitamin. Az emésztési funkció mellett részt vesz a bilirubin anyagcserében is, (Bilirubin: a vörösvértestek hemoglobinjának lebomlási terméke).
 
Az epe leggyakoribb betegségei:
Mivel az epe egy része koleszterinből áll, olyan epesavak termelődnek benne, amelyek ezt a koleszterint oldott, azaz folyékony állapotban tartják. Baj akkor léphet fel, ha ezekből az epesavakból nem termelődik elegendő vagy semennyi sem. Ilyenkor a koleszterin összesűrűsödik és más anyagokkal együtt megkövesedik. A fokozott koleszterin-kiválasztás, egyes májműködési zavarok, az epehólyag lelassult ürülése miatt fellépő hosszas epepangás, illetve az epeutak fertőzéses gyulladása is okozhat epekövet. 
Az epebántalmak legfőbb okozója az epekövesség, az epekő, amelynek 80%-a koleszterin. Epekövesség gyakrabban fordul elő nőknél. Kiváltó oka lehet az elhízás, de a drasztikus fogyókúra is. 
 
Az epekő tünetei:
Epegörcs: akkor alakul ki, ha az epekő az epehólyag kijáratába ékelődik, ha bejut az epevezetékbe, vagy eleve ott keletkezik. Az epegörcs jellemzően hirtelen jön és görcsös, szorító fájdalomként a jobb bordaív alatt, a felhasban jelentkezik, amely a jobb vállba és a hátba is átsugározhat. A fájdalom intenzitásától a beteg úgy érzi, alig kap levegőt. A tünetek rendkívüli módon hasonlítanak a szívinfarktusra, ezért gyakran – tévesen - annak is diagnosztizálják.
Hányinger: az epegörcsöt gyakran kísérő tünet. Epegörcs nélkül, étkezések után is jelentkezhet.
Puffadás, teltség érzet: az epekövesség vezető tünete, amely 1-2 óra elteltével az étkezés után jelentkezik.
 
Az epehólyag meridián - tünetek az ősi kínai értelmezés szerint:
A kínai orvoslástan szerint testünket meridiánok hálózzák be. A meridiánok azok a csatornák, amelyeken keresztül az életenergia, vagyis a qi (ejtsd: csí) áramlik. Ha az adott meridián valamelyik pontján energiavesztés lép fel, az adott meridiánhoz tartozó szervekben fájdalom, súlyosabb esetben betegség jelentkezik.
Testünk összes meridiánja közül a leghosszabb az epehólyagé. Kezdőpontja mindkét szemünknél megtalálható. Onnan kiindulva cikcakkos alakban megkerüli a fejet, leszalad a fej hátsó részén, érinti a vállakat, a mellkast, lemegy a farig, onnan a lábszár külső részén keresztül a negyedik lábujj körméig.
Az epehólyag meridián energiavesztésének legfőbb tünetei:
Fizikai tünetek: fájdalom a törzs jobb oldalában, migrén, fejfájás, a vállakban és a nyaktájon merevség, gyenge, töredező körmök, fáradsággal terhelt közérzet.
Érzelmi tünetek: féltékenység, mogorvaság, agresszivitás, határozatlanság, frusztráció, visszafojtott harag, megkeseredettség.
Az ősi kínaiak szerint az ingerlékenység, a gyakori szomjúságérzet, a fejfájás és a szájban uralkodó keserű íz, mind epehólyag problémára utal.
 
Az epekő kialakulásának lelki okai:
Az epekövesség a le nem vezetett energiák, a meg nem valósított tervek, az elfojtott agresszió anyagi megtestesülése. 
Minden esetben akadályoztatásról van szó. 
Leggyakrabban férjezett, gyermekes nőknél fordul elő, akik önmagukat és vágyaikat a család mögé helyezik. Ezek az asszonyok olyan struktúraként élik meg a családjukat, amely megakadályozza őket abban, hogy szabad folyást engedjenek energiájuknak, agressziójuknak. Állandó korlátok között élnek, ahol az önmegvalósításnak nincs helye, vagy nem jut rá idő.
Az Én valami miatt (megalkuvás, gyengeség, bátorság hiánya, félelem, önértékelési probléma, elnyomás, stb.) nem tudja megvalósítani a gondolati elképzeléseit úgy, hogy az számára megnyugvással szolgáljon. A gondolati energia csak halmozódik, de a legritkábban kerül kiélésre, így annak valamilyen formában az anyagi síkon le kell képződnie. A gátak miatt a természetes megvalósítás nem lehetséges, marad azok összesűrítése, azaz, megkövesítése. Az epehólyag görcse az Ént újra és újra figyelmezteti arra, hogy ki kell lépnie a korlátok közül. Szükséges a fizikai megvalósítás, a cselekvés.
Kimutatták azt is, hogy a hasra hízékony, vezető típusú, intellektuális alkatok a leghajlamosabbak az epekövességre. Ők azok, akik kifelé mindig azt mutatják, hogy erősek, tudnak dönteni, maximalisták, ennek ellenére belül önbizalomhiányuk van. Azért hajlamosak a kövesedésre, mert ez a külső-belső kettősség egyfajta konfliktust teremt bennük, amit nem tudnak feloldani. Minden kövesedésnél megfigyelhető az illető belső merevsége, az új helyzetekhez való rugalmatlan hozzáállása.
 
Az epekő gyógymódjai:
 
A nyugati orvoslás szerint:
Az apróköves epehólyag minden esetben műtéti indikáció. A nyugvó nagy epekővel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de mivel ez az epehólyag daganatos elfajulását okozhatja, ennek megelőzésére javasolt a műtét.
Az epegörcsök kiújulását mindenképpen diétával próbálják megelőzni. Ilyenkor tilos a magas zsírtartalmú és fűszeres ételek fogyasztása és nagyon sok folyadékot kell inni.
 
A keleti orvoslás szerint:
 Az epekő mindaddig kiújul a szervezetben, amíg a mögöttes lelki tényezők fennállnak. Tehát a további kövesedésnek véglegesen csak akkor inthetünk búcsút, ha testi-lelki gyógyuláson megyünk keresztül. 
A lelki egyensúly megteremtésében segít a T’ai Chi és a jóga.
Talpmasszázs: 
Az epehólyag reflexpontja a jobb talpon, középtájon van. Közepes nyomást gyakorolva óvatosan húzd végig rajta a hüvelykujjad. Keress kemény, szemcsés tapintású csomósodásokat és azt körkörös mozdulatokkal óvatosan próbáld szétmasszírozni.
További kezelendő pontok mindkét talpon: vese, hasnyálmirigy, máj (csak a jobb talpon!). Nézz meg egy talptérképet!
A masszírozás hatékonyabb, ha valamilyen gyógyolajat is használunk hozzá.
Testmasszázs
Az elfojtott agresszió és a gondolatok megvalósításának hiánya merevvé tesz, hiszen nem tudunk úgy cselekedni, ahogyan szeretnénk. Úgy érezhetjük, hogy egyhelyben topogunk, ez az izmok merevségében testesül meg. Az epe és a máj egyensúlyvesztése kisugárzik a hát, a nyak és a váll izmaiba, ahol megreked a qi áramlása. Rendszeres testmasszázzsal feloldhatóak az izomgörcsök, így szabaddá válik a qi áramlása.
A talp- és testmasszázshoz használható gyógyolajok:
Mindenképpen szükséges valamilyen bázisolaj, amiben feloldjuk a különböző illóolajokat, pl.: jojobaolaj, homoktövisolaj, avokadóolaj, búzacsíraolaj.
Ehhez az alábbi illóolajok egyike vagy mindegyike adható - a megfelelő arányban.
Bergamott illóolaj: szabályozza és megnyugtatja a máj qi-jét, az idegrendszert, az egész szervezetben biztosítja az energia egyenletes áramlását. Oldja a visszafojtott frusztrációt. 
Keverési arány: 10 ml bázisolajhoz 2 csepp bergamott illóolaj.
Keserű narancs illóolaj: felszabadítja a májban, az epehólyagban, a gyomorban és belekben megrekedt qi-t. Jót tesz érzelmi feszültség, álmatlanság, émelygéses fejfájás és migrén, hatásosan alkalmazható hasi püffedés, emésztési rendellenességek, émelygés, hányinger és székrekedés esetén. Serkenti az epehólyagot, elősegíti az epe megfelelő helyváltoztatását. 
Keverési arány: 10 ml bázisolajhoz 4 csepp keserű narancs illóolaj.
Kamilla illóolaj: enyhíti a rossz kedélyállapotot, frusztrációt, depressziót. Behatással van a hasi idegközpontra, ezért nagyon hatékony a mentális vagy testi eredetű idegi feszültséggel szemben. 
Keverési arány: 10 ml bázisolajhoz 4 csepp kamilla illóolaj.
Levendula illóolaj: Javítja a qi áramlását, felszabadítja az összetorlódott energiát. A levendula az egyik legismertebb idegnyugtató gyógynövény. Illóolajával jól oldhatjuk az izmokban felgyülemlett feszültséget, merevséget. 
Keverési arány: 10 ml bázisolajhoz 5 csepp levendula illóolaj
Borsmenta illóolaj: erőteljes kőoldó hatású, emésztést segítő, csökkenti a puffadást, a bélfeszülést. Lazítja az izomgörcsöket, fokozza a vérkeringést, így segíti a mérgek gyorsabb távozását. 
Keverési arány. 10 ml bázisolajhoz 3 csepp borsmenta illóolaj.
 
Ételek:
Nem kedvez az epének a túl sok savanyú, zsíros és fűszeres étel, valamint a nagymennyiségű alkohol. Kis mennyiségű alkohol (fél pohár bor vagy sör) azonban serkenti a koleszterin lebontását, ezzel csökkentve az epekő kialakulásának veszélyét. Kerülendő a cukor, a tojás, a káposzta, a paprikás és hagymás ételek.
Viszont jótékony a búza, a csirkehús, az őszibarack, póréhagyma, a fekete retek, a dió, a bab, a lencse, a borsó és az olívabogyó fogyasztása. Kiváló hatással van a májra és az epehólyagra a kurkuma.
 
Olívaolajos kúra:
Kisebb epekövek kihajtására kiváló az olívaolajos kúra. Három evőkanálnyi olívaolajat keverj össze egy fél citrom frissen facsart levével. Lefekvés előtt és ébredés után igyál meg egy ilyen adagot. Ha sikerrel jársz, néhány nap múlva a székletedben meg kell jelennie a kövecskéknek.
 
Gyógynövények, gyógyteák:
Fekete retek: A friss fekete retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. A fekete retek rendszeres fogyasztásával oldhatóak a kisebb kövek. 
A fekete retek frissen facsart leve: Ehhez ajánlatos mézet keverni, ami megakadályozza a puffadást. A népgyógyászat előszeretettel alkalmazza: a fekete retket este kivájják, átfúrják, majd egy szűkebb szájú pohárba állítják, amibe a retek nem tud beleesni. Ezután mézet csurgatnak bele. Reggelre a retek levet ereszt, ami a mézzel együtt a pohárba lecsurog. Ez a mézes lé az igazi orvosság.
A fekete retek cseppek:  
7 napig napi 13 csepp, majd 14 napig 21 csepp. 
Egy kúra 3 hét, majd 1 hét szünet után további 3 hét szedése javasolt. Valójában így egy kúra 7 hét, beleértve a szünetet is.
Ugyanez javasolható a kövek kialakulásának megelőzésére (vesénél is), illetve az epe-utak és a vesék tisztántartására.
Pongyola pitypang (gyermekláncfű): az emésztést és az epetermelést serkenti.
Pigypang tea: 2 teáskanál pitypangra 1 csésze hidegvizet önts, forrald fel, majd 1 percig főzd. Utána hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. 
Kúraszerűen 6 hétig, napi két csészével fogyasztható.
Pigypang tinktúra: alternatív megoldás a tea helyett. 
1-1 dl vízben oldva 3x12 cseppet fogyasszunk, étkezések előtt.
Mezei katáng: a máj működését és az epe elválasztását fokozza. Eloszlatja a teltségérzetet és a puffadást.
Katáng tea: 1 csésze hideg vízzel öntsünk le 1 púpozott teáskanál szárított katánggyökeret vagy szárított növényt. Forraljuk fel, majd hagyjuk főni2-3 percig, ezután szűrjük le. Napi 2-3 csészével ihatunk belőle. Nagyon keserű, de csak mézzel édesíthető.
Teakeverék:
1 tk. szárított, aprított katáng (gyökér vagy levél is lehet)
1 tk. szárított borsmenta levél
1 tk. szárított pongyola pitypang levél
1 tk. cickafarkfű
Elkészítés: a hozzávalókat öntsük le 2 dl hideg vízzel, majd forraljuk fel. Forrás után még 3-4 percig főzzük, majd a tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk. Leszűrve, mézzel ízesítve vagy üresen is fogyasztható. Napi 2 csészével, étkezés előtt, kúraszerűen 3-4 hétig fogyasztható.
Készen is kapható epehajtó teakeverék…
 
Tisztító kúra
Naponta egy-egy csésze teát Igyunk, egyik nap csalánlevélből, másik nap diólevélből reggel éhgyomorra, 20 perccel a reggeli előtt 6 héten keresztül váltogatva a kétféle teát, szünet beiktatása nélkül.
A diólevél tea elkészítése belsőleg: 1 púpozott teáskanálnyi diólevelet forrázzunk le 2,5 dl forrásból levett vízzel, majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk. Leszűrve igyuk meg.
A csalántea elkészítése belsőleg: 1 púpozott teáskanálnyi csalántea füvet 2,5 dl forrásból levett vízzel forrázzunk le, majd lefedve állni hagyjuk 10-15 percig. Leszűrve igyuk meg.
Mindkét tea vértisztító, a vérből kiöli a gombákat, baktériumokat, lúgosítja a szervezetet.
Máj és epetisztító kúra:
Ha letelt a 6 hét tisztító kúra, kimondottan májra és epére csináljuk meg a következő kúrát. Felváltva fogyasszuk először a katángkóróból, utána az aranyvesszőfűből készített teát.
Aranyvessző tea elkészítés módja: 1 púpozott teáskanálnyi füvet 2,5 dl forrásból levett vízzel forrázzunk le, majd lefedve hagyjuk állni 10-15 percig.
Segíteni fog az emésztésben, a katángkóró még fogyasztó hatású is.
Katáng tea elkészítés módja: 1 púpozott teáskanálnyi füvet vagy gyökeret 3 dl vízzel 1 percig főzzünk, majd szűrjük le. Naponta egy csészével igyunk reggel éhgyomorra. 
A katángkóró és aranyvesszőfű teákból elég felváltva egy-egy zacskóval elfogyasztani. 6 hét szünet után a teljes kúra megismételhető.
 
Ezzel a betegséggel kapcsolatban is rengeteg tévhit kering a köznyelvben. Tévhit például, hogy a rendszeres, zsírmentes ételek fogyasztásával elkerülhető az epekő kialakulása. A szervezet naponta egyszer megkövetel egy olyan étkezést, amelyben legalább 5-10 gramm zsír van, mert ez serkenti az epehólyagot az epe kibocsátására. Ha zsírbevitelt drasztikusan lecsökkentjük, akkor az epehólyag túl ritkán végez összehúzódást, nem bocsát ki elég epét és ezzel növekszik az epekő kialakulásának veszélye. Az a zsír pedig ne finomított étolajból és egyéb transzzsírokból származzon, hanem lehetőleg igazi sertészsírból, kacsazsírból, minél több olíva olajból. A szerényebb, de sűrűbb étkezések megakadályozzák, hogy az epe túlzottan felgyűljön az epehólyagban, együnk inkább sűrűbben, kevesebbet. 
A telítetlen zsírsavak hasznosak és egészségesek. Elgondolkodtató, hogy Görögországban, ahol mindenki rendszeresen fogyaszt olajbogyót, majdnem ismeretlen fogalom az epekő. Bár az is tény, hogy ez nem egy mai, újdonsült korunk népbetegsége… ui. már i.sz. előtt 1500 – ból származó múmiában is találtak a röntgenvizsgálatok során. 
Nos, emlékeztek, amikor fél évig teljesen zsírmentesen táplálkoztam, avagy csupán zöldségeket és gyümölcsöket ettem, nemhogy fogytam volna, hanem tíz, azaz 10 Kg-ot híztam is! Amellett megemelkedett a triglicerid szint a vérben!
A szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, természetesen a megfelelő arányban. De kár, hogy ezt a dolgot már annyira elrontottuk, hogy nem érezzük meg a természetes igényeit, nem halljuk meg a segélykiáltását!
Azt gondolom, hogy nálam az epekő azért alakulhatott ki, mert ez a nagy műtét hozzájárult. Hogyan? Nos, mivel rosszul voltam, már előtte is képtelen voltam enni. Amikor kórházba kerültem, masszívan éheztem teljesen 7 napig. Semmit sem ehettem, és ráadásul nem is ihattam. Mesterségesen tápláltak, - szőlőcukor infúzióval – ez okozhatta az epe besűrűsödését, kővé dermedését. A kórházban dolgozó személyzet bármikor alátámaszthatja. Megfigyelhető, hogy nagyobb műtétek után nem sokkal, epekővel jelentkezik a volt páciens. 
Miért is ne próbálhattam volna ki ezt is? 
Az étkezésre visszatérve, 2003 óta, vagyis 11 éve nem eszem zsíros ételeket, fehér lisztet, cukrot, sok sót, vagyis diétázom, főleg a szénhidrát anyagcsere miatt. Sok folyadékot iszom (gyémántvizet, gyógyteát). Tehát… az ok nem itt kereshető. A lelki okok között azonban már érdemes kutakodni…
 
Nos, miután alaposan kiveséztük az epét, még egy gondolatot megosztok veletek: Azt terveztem ui., hogy a betegségtünetek gyártását s a magamon történő kipróbálását végleg befejezem. Már egyik brutálisan fájdalmas tünetet sem akartam megtapasztalni testközelből. Mégis itt állok, és írom-írom, milyenek az okok, a tünetek, a lehetséges megoldások. Szerintem az étkezés az utolsó, amivel mindent befolyásolhatunk, kivéve a hozzá társított gondolatainkat, hitünket, esetleg tévhitünket. Jól látható, hogy ha nem változunk, változtatunk, bőven kapunk tünetet. Azt előre elmondom, ezt a könyvet addig szeretném írni, amíg rá nem jövök az összes titok nyitjára és azt nem mondhatom, ennyit a JEL-ekről, ÜZENET-ekről. Megértettem, eltűntek, elmúltak és többé már nem ezzel töltöm az időm nagy részét…