Gyulladás okozza a magas vérnyomást

2016.01.07 10:13

Gyulladás okozza a magas vérnyomást

 

2016. január 6. Ma jártam a háziorvosnál, elmondtam neki az ízületi gyulladást, és hogy talán jó lenne, ha beadná az orvosi kollagén injekciót, amely csökkenti a fájdalmat. (Mellesleg elég húzós ára van, és a TB nem támogatja.) Rögtön az érdekelte, hogy van-e diagnózisunk arról, hogy pontosan mi ez? Kérdezte, voltam-e mammográfián. Ott nem, de mell ultrahangon igen. A patológiás nyirokcsomók okozzák. Mégsem az ízületi gyulladás. Már másik orvostól is érdeklődtem, hogy az ízületi gyulladás okozhat-e nyirokcsomó gyulladást, vagy fordítva, hisz minden mindennel összefügg, ő a fordítva mellett tette le a voksot. A háziorvos szerint a nyirok ödéma és az ízületi gyulladás két külön történet és nekem az alapbetegség miatt biztosan a nyirokcsomók miatt van. A nyirokerek olyanok, mint a vérerek, közben itt-ott vannak rajtuk nyirokcsomók, amelyek, ha megnagyobbodnak, nyomják a nyirokereket, azért dagad a kezem 1 éve - s állítja, a márványlapoknak ehhez semmi köze, az csak véletlen egybeesés. Az alapbetegség miatt kellene kezelni, ha kemoval nem, akkor egy kis sugárterápiával - AMINEK NINCSEN SEMMILYEN MELLÉKHATÁSA! – szerinte. Egyszóval csökkenteni kellene a patológiás nyirokcsomók méretét, amellett az ízületi gyulladást is lehet kezelni. Most viszont a cukor is olyan magas, hogy - jobb híján - megint muszáj gyógyszert szednem. Hét évig úgy kordában tartottam, mintha nem is lennék cukorbeteg, erre egyszer minden felborult és azóta képtelen vagyok beállítani. Már többször is utaltam rá, hogy a lép miatt sok minden felborult. A lép nemcsak a nyirokkeringés központja, de a szénhidrát anyagcserében is aktívan részt vesz. Ráadásul az őrült nagy vérnyomás miatt szedett többféle gyógyszer is emeli a vércukorszintet. Még akkor is, ha ezt próbálják tagadni. Pedig a betegtájékoztatóban is. szerepel Hiába is tagadjuk, a szervezetben minden mindennel összefügg. A cukor a vérnyomással, a vérzsírokkal, az elhízással Nem véletlen nevezik az effajta tünet együttest metabolikus szindrómának. A metabolikus szindróma: magas vérnyomás, magas vércukorszint, magas vérzsírszint (nemcsak a koleszterin, esetemben a triglicerid – a cukorral összefüggésben) és az elhízás.    

Az interneten belefutottam egy olyan cikkbe, amely arról számolt be, hogy gyulladás okozza a magas vérnyomást, valamint azt is taglalta, hogy a cukor emeli a nyomást, nem a só. Már megint maximálisan egyet kell értenem vele, mert mind a két tételt a saját példámon keresztül tudom igazolni. Lássuk csak, amikor azt írtam, hogy össztesti krach, vagyis kétféleképp szoktam megfázni, vagy felfázom, és onnan indul az őrült nagy mindenütt begyulladás, vagy a torkomtól a fülemen és az arcüregen át mindenütt. Beszámoltam róla, hogy olyankor muszáj beszednem a paracetamolt, különben belehalok. Mellesleg olyankor mindig kiugrott a szívem, annyira vert, és ha megmértem a nyomást, a mérő mutatója is kiugrott, vagyis egekbe szökött. Olyankor totál kiüt a betegség, úgy fekszem, mint egy űzött vad. Vagyis beindul a gyulladás és egekbe szökik a nyomás. (A cukrot meg sem merem mérni) Régebben elég volt az ezüst kolloid, a karmelita szesz, a svédcseppes borogatás és a nagy dózisú C vitamin. Pár nap alatt helyreállt minden, mostanában viszont muszáj a gyógyszer is. Már feladtam, nem érdekel a testem, félidőnél járok, kevesebb van előttem, mint mögöttem, gyereket sem akarok már, minek őrizgessem magam, nem érdekel a testem egészségben tartása. Ezért megeszem, mert attól legalább jobban leszek. Csakhogy azt is észrevettem, hogy olyankor rém rendes lesz a vérnyomás. Szinte teljesen normális, 135/80 Hgmm. Hát nem érdekes? Vagyis a gyulladáscsökkentő csökkenti a nyomást is. Még az akkor helyettes doktornő is elcsodálkozott ezen, ma is hallom kedves meglepett hangját: „Nahát! Milyen jó vérnyomáscsökkent ez a paracetamol!”. Erre olvasom a cikkben, hogy a szervezetben eluralkodó gyulladás okozza a vérnyomás emelkedést. A magas vérnyomás mára népbetegséggé nőtte ki magát, ráfogtuk, hogy civilizációs betegség, szinte minden embert érint, főleg a kor előre haladásával, ezért szinte megszokottá vált, elfogadtuk, hogy az élettel jár. Mára az a gyanús, ha valakinek nem magas. Az orvosok igyekeztek magyarázatot találni az okokra, amelyek között szerepel az elhízottság, a stressz, a mozgáshiány, vagy a túlzott só fogyasztás. Az össztesti gyulladásra nem is gondolnak.      

A másik hasonló tétel a vércukorszint emelkedés. Tizennégy évvel ezelőtt már megírtam, hogy amikor megittam a kávémat hét cukorral, nyomott a szemem, a tarkóm, szédültem és rosszul éreztem magam. Annak tulajdonítottam, hogy a kávé emelte a vérnyomást, közben inkább a hét cukorral lehetett probléma. Amikor anno elmentem kivizsgálásra, és kiderült, hogy az éhgyomri vércukor szintem17,5, rögtön rájöttem, hogy a kávé után nem a nyomás, hanem a cukor lett magas. Ám olyankor a nyomás is emelkedett, a szívem is vert ezerrel. Mert a cukor a nyomást is emelte. Ez máig nem változott, amikor a cukorszint magasabb, a nyomás is fenn van. Ha magasabb a vércukorszint, mert fokozódik az inzulinrezisztencia, a szervezet nem tudja feldolgozni a cukrot, olyankor zsír formájában elraktározódik a szénhidrát, az pedig elhízáshoz vezet, és amellett, hogy károsítja az érfalakat, a nyomást emeli is. Az elhízott emberben ugyanannyi zsírsejt található, mint a csont soványban. Közöttük pusztán a zsírsejtek mérete a különbség. A sovány embernél laposak a zsírsejtek, a kövér embernél telítettek, felpuffadtak, mint egy jól felfújt lufi. A lufi tele zsírral, zsírba csomagolt szeméttel, mérgező anyagokkal. Ezek a tünetek mindig együtt vannak. Többen korunk táplálkozásra vezetik vissza ezt a kór együttest. Mindennek oka az elfogyasztott silány, emberi fogyasztásra alkalmatlan táplálék. Túl sok benne feldolgozott, megölt alapanyag, a cukor, a fruktóz, a finomított szénhidrát, a tartósítószer, és az egyéb adalékanyag, stb.

Mi a megoldás? Egy új étrend, amely nyers ételeket tartalmaz, hozzáadott cukor nélkül, tiszta sóval. Ám ma már a nyers ételek is rengeteg kemikáliát, műtrágyát, permetszert, javító anyagot és a jó ég tudja, még mi mindent tartalmaznak.

Olvassuk csak vissza, mit írtam fentebb? Azt, hogy amikor a vércukorszintet normalizáltam, akkor a vérnyomás is tökéletes volt. Évekig. A 140 már magasnak számított, most meg örülnék, ha annyi lenne mindenféle gyógyszer nélkül. Kétségbeesetten kerestem-kutattam, mit ettem anno, mit ittam, milyen szereket szedtem. Igen, kevesebb voltam több mint tíz kilóval, jobban figyeltem a diétára. Mert most, bár betartom az anno ajánlott orvosi diétát, de bizony többször túllépem a megengedett szénhidrát mennyiséget. Vannak olyan időszakok, amikor az ember feladja, belefárad, elege lesz, nem törődik az egésszel. Hát akkor ne csodálkozzon, ha minden szétesik.