Alagút szindróma

2016.06.19 08:56

Alagút szindróma

 

Utánanéztem és nem hittem a szememnek! Egy az egyben az én tüneteim. A gyűrűsujjam kezdte a zsibbadást, az égést és az eldeformálódást, majd a középső követte, végül a mutatóujjam és a hüvelykujjam bénult le és olyan érzés, mintha egy marék parazsat tartanék tenyeremben, mintha forró vízben mártogatnám, egyfolytában annyira fáj, alig bírom ki. Főleg éjszaka, de aztán már állandósult, mindegy, hogy ülök, állok, fekszem, vagy nem. Az érzészavar, érzés kiesés már megvan, remélem, az izomsorvadás még jó darabig nem jelentkezik. Bár a megnagyobbodott nyirokcsomók általi nyomás is okozhatja. A könyökömben fáj a legjobban. 10.-én jöttem rá, azóta svédcseppel borogatom a könyököm. Nem jobb, de elviselhetőbb a fájdalom. Néha. Két éve egyfolytában fáj valahol, de nem is akárhogyan, hanem iszonyúan.

A cubitalis (könyök) alagút szindróma kialakulásáért a könyököt ért sérülés, ízületi bántalom, gyakori helyi nyomódás pl. könyöklés, fektetés tehetők felelőssé. A jellegzetes tünetek a könyök kisujj felőli oldalán futó nervus ulnaris nyomódása következtében alakulnak ki: égő fájdalom, zsibbadás a gyűrűs- és kisujj vonalában az ujjakon, illetve a tenyéren, alkaron, kezdetben jellemzően éjszaka, később a hypothenar (kisujj alatti izompárna) és az ujjak mozgásában szerepet játszó kisizmok (inetrosseus izmok) sorvadása, a kéz jellegzetes karomállásának kialakulásával. Nekem a kisujjammal nincs probléma, csak vele nincs, az összes többivel nagyon is, főleg a gyűrűsujjal és nála ott a karomállás is.

A carpalis (kéztő) alagút szindróma a leggyakoribb, az esetek mintegy felét alkotja. Nőknél kétszer gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál, általában 40-60 éves kor között, és gyakoribb a domináns oldali kézen. Oka a nervus medianus károsodása a carpalis alagútban (csukló tenyéri felszínén). Itt az idegeket, ereket, az izmok inait egy szélesebb szalag, a retinaculum flexorum szorítja a csontos alaphoz, biztosítva ezzel a helyhez kötöttségüket. Az alatt a szalag alatt alakul ki a leggyakrabban az ideg nyomódása. Tünetei: égő fájdalom, zsibbadás a hüvelyk, a mutató- és középső ujjban, a tünetek elsősorban éjszaka jelentkeznek, de bizonyos kézhelyzetek nappal is provokálhatják, a fájdalom felsugározhat az egész karra, elsősorban a hüvelyk vonalában, súlyosabb esetben a thenar (hüvelyk alatti izompárna) sorvadása, a kéz fent jelzett ujjainak ügyetlensége, merevsége. Jelzem, ezek szerint nekem talán mindkettő. Szörnyen fáj.  

Jún. 15. Elmentem egy ballagásra, és bár nem lógattam, mert a táskám cipelte a jobb karom, és ülőhelyem is volt, ráadásul fájdalomcsillapítót is ettem, mégsem aludtam egész éjjel, mert annyira fájt. Következő nap már nem bírtam volna elutazni egy fontos ügy miatt, ha nem autóval megyünk. S bár akkor is bevettem a fájdalom csillapítót, borogattam, kentem, masszíroztam, de totál kikészültem, mire hazajöttünk. Ledőltem pihenni, mert nem bírtam ki. Elnyomott az álom egy kicsit, és mire felébredtem, az egész kezem akkora lett, mint még soha. Úgy fájt, hogy semmi más nem érdekelt. Legszívesebben üvöltöttem volna, és már azon gondolkodtam, hogy legyen vége, elteszem magam láb alól.