75. Élettusa - Fehér fagyöngy

2013.08.10 11:19

Fehér fagyöngy

 

Fagyöngy, daganatellenes, rákellenes

 

A fagyöngy ősidők óta mágikus csodaszer, mindent gyógyító növény hírében állt. A húszas években az antropozófusok a jövő daganatellenes gyógyszerét látták benne. Azóta sok idő eltelt, s a modern kutatások eredményei alapján ma már olyan készítményeket állítanak elő belőle, amelyek fő hatóanyaga a lektin - ez erősíti az immunrendszert -, és így valóban új reményt jelent a daganatos betegek számára.

Vérnyomáscsökkentő és érvédő hatása pedig hazánkban is sokak előtt jól ismert.

A fagyöngy örökzöld, villás ágrendszerű növény, ami félélősködő életmódot folytat. Kisebb-nagyobb zöld bokrait főképpen a téli időszakban könnyű felismerni lombhullató fáink ágain.

A fagyöngy vékonyabb, leveles ágait októbertől decemberig, valamint márciusban és áprilisban gyűjtik. A növény glikoproteineket, viscotoxint, flavonoidokat, nyálkát és a már említett lektint és fehérjét tartalmaz. Összetevői serkentik az endorfinok, a természetes hangulatjavítók és fájdalomcsillapítók termelését és elválasztását, illetve erősítik a szervezet immunrendszerét, amelyet rákos betegek esetében a kemoterápia amúgy is legyengít.

KELTA "PATIKA"

A fagyöngy nagyon régóta tisztelt növény: Caius Plinius Secundus római természettudós jegyezte fel a keltákról: "Semmi sem szentebb számukra, mint a fagyöngy, és a fa, amelyen nő. A maguk nyelvén a fagyöngyöt "Mindent Gyógyító" nak nevezik. Ha szokásuk szerint áldozati lakomát csapnak, egy fehér ruhát viselő pap felmászik a fára, és aranysarlóval vág le a fagyöngyből. Szent meggyőződésük, hogy a fagyöngy bogyójának kipréselt levétől termékenyek lesznek a meddő állatok, és hogy ez a lé egyben általános ellenméreg is."

A középkorban a kelések és a sebek gyógyítása volt a fagyöngy legfontosabb feladata, bár Szent Hildegard kehesség és köszvény, Hieronymus Bock pedig például nyavalyatörés ellen is ajánlotta. Érdekes, hogy még ő is leírta a régi germán időkbe visszanyúló hiedelmet, miszerint a "boszorkányseprű" megóvja a fákat a villámcsapástól, az embereket pedig az ártó szellemektől.

A fagyöngy mai reneszánsza a húszas évekre nyúlik vissza, amikor Rudolf Steiner felismerte benne a rák lehetséges gyógyszerét: "Ahogy a fagyöngy a természet rendjét megfordítja (télen zöldell, és nyáron hervad), úgy állít egy tumor a testben mindent a feje tetejére."

 

JAVÍTJA AZ ÉLETMINŐSÉGET

A mai kutatások alapján a fagyöngy a rákkutatás egyik nagy reménysége. Ezt nemcsak sejtosztódást gátló hatóanyagainak köszönheti, hanem annak is, hogy mai megfogalmazás szerint segít a rákos betegek életminőségének megőrzésében és javításában. Tehát nem csodaszerről van szó, hanem a kiegészítő terápiák egyik új lehetőségéről. Sok esetben hozzásegíti a betegeket ahhoz, hogy a szokásos klinikai kezelések után visszatérhessenek megszokott mindennapi életükhöz.

Sok beteg beszámolt arról is, hogy a fagyöngykészítmények nemcsak az életkedvüket adták vissza, hanem fizikailag is hatottak rájuk, mert jobban érzik magukat. A rákkutatók ezt az immunrendszer aktiválásával magyarázzák. A fagyöngylektin izgalmi állapotot okoz a szervezetben, aminek hatására fokozódik bizonyos immunsejtek termelése. A természetes ölősejtek egy része közvetlenül a kórokozókat pusztítja el, más részük pedig eltünteti az elhalt sejteket. Emellett fokozódik az interleukin1 termelődése is, ami ismét csak a fájdalomcsillapító és hangulatjavító endorfin szintjének emelkedéséhez vezet.

 

GYÓGYTÁR

A citosztatikus hatás mellett a fagyöngynek más előnyös tulajdonságai is vannak. Teája egyes források szerint különleges vérnyomás szabályozó hatással bír: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat emeli. Nyugtató, görcsoldó hatású, ajánlott a keringési rendszer más problémáira is, többek között érelmeszesedés, szívproblémák, ideges eredetű szívpanaszok és menstruációs zavarok kezelésére. Teáját nem forralással, hanem félnapos, hideg vízben való áztatással kell elkészíteni!

 

FONTOS TUDNI!

Két púpozott teáskanálnyi szárított (szaküzletben vásárolt!) fagyöngyöt áztassunk be 1/4 l hideg vízbe. Tizenkét órányi áztatás után szűrjük le a teát, legfeljebb egy teáskanálnyi mézzel édesítsük, majd lassan kortyolva igyuk meg. A napi adag maximum kétcsészényi.

A fagyöngy csomagolásán található adagolási útmutatót érdemes mindig szem előtt tartani, hiszen túladagolása, illetve 34 hétnél hosszabb ideig történő használata miatt a szer veszélyes lehet, májkárosodást is okozhat!

Daganatosok számára a tea nem elegendő, mert csak nagyon kevés lektint tartalmaz. Számukra - a hazánkban még nem engedélyezett, ám Nyugaton évtizedek óta jó eredménnyel használt! - injekciós készítmények kúraszerű használata ajánlott.

A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.”

                                                                                                                                                           /internet/

A fagyöngykivonatot Iscador- nak hívják, Svájcban gyártják. 4 fajtája létezik, tölgy, fenyő, alma és még egy. Azt, hogy melyiket alkalmazzák, a diagnózis dönti el. Létezik nullás és egyes széria. A szokásos eljárás az, hogy a nulla szériával indítanak (14 ampullát, azaz két dobozt adnak be belőle), stádiumtól függetlenül. A nulla széria hatóananyag tartalma: (7db ampulla/ doboz) 1. és 2. doboz, nulla széria 2 ampulla 0,01 mg 2 ampulla 0,1 mg 3 ampulla 1 mg H- Sz- P oltani, rá 6 órára hőt mérni, bőrpírt mérni, adatokat felírni. ( A hő összehasonlításához nem árt, ha előtte is pár napig méritek, hogy legyen fogalmatok róla, változott-e a hő, azaz volt- e immunválasz.)

 Az első doboz után kezdd a második dobozzal, ami újra a kis adaggal indul. A 14 ampulla kb.5- 6 hét alatt megy be, utána 7 nap szünet, a 8. napon kezded az egyes szériával, ahol a hatóanyag tartalom: ( szintén 2 doboz ) 2 amp. 0,1 mg 2 amp. 1 mg 3 amp. 10 mg a 10 mg-ra már erős immunreakció (láz, 38 fok) várható, utána második doboz újra gyengébbel indul 14 ampulla után 7 nap szünet. Immunreakció - hőemelkedés, 3 cm-nél nagyobb bőrpír - esetén meg kell várni, míg az immunreakció teljesen lecseng, azaz nincs már hőemelkedés, ill. a bőrpír teljesen elmúlik. (A bőrpír olyan lesz, mint egy nagy szúnyogcsípés, bedagad és kiemelkedik, meg kell várni, míg teljesen elmúlik. )

Magyarországon Iscadorral gyógyító orvos azt mondta, ha az egyes szériából pl. az 1 mg hatóanyagú ampulla már immunreakciót vált ki, akkor utána már az 1 mg-s ampullát rendeld meg, azt add utána tovább, amíg immunreakciót vált ki. (7 db ampulla / doboz, én két dobozzal szoktam rendelni egyszerre (14 ampulla a kúra, utána jön a szünet) - cca. 25 e Ft.) Viszont a német fórumon találtam olyan hozzászólást, aki az egyes szériával kezeli magát folyamatosan.

Az Iscador maga nem a ráksejteket öli el, hanem "kiképző" iskola a szervezet "ölő sejtjei" számára, hogy felismerjék a betolakodókat, azaz pl. a rákos sejteket. Úgy gyógyít, hogy erősíti az immunrendszert.