74. Élettusa - A máj szerepe

2013.08.10 10:57

A máj szerepe

 

A máj a jobb bordaív alatt helyezkedik el, legnagyobb és legfontosabb szerveink egyike. Az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mintegy másfél kilogrammnyi. Minden áthalad rajta, ami a tápcsatornába kerül, legyen az étel, ital, vegyszer, vagy gyógyszer. Központi laboratóriumként a máj átvizsgálja, elemeire bontja a szervezetbe jutó anyagokat, beépíti a hasznosíthatókat és kiszűri az ártalmasakat.

 Mivel számtalan funkciót tölt be és hangol össze, elengedhetetlenül fontos, hogy a legtökéletesebb labornál is megbízhatóbban működjön. Gyakorlatilag nincs még egy olyan szervünk, amely meglévő állományának csupán 15-20%-ával is képes lenne még betölteni legfontosabb feladatait. Rendkívül jó regenerálódó képességének köszönhetően pedig azoknak is jók a kilátásaik, akik eddig nem kímélték e "csendes karmesterüket". Természetesen a nagymértékben károsodott májállomány már soha nem tudja kiheverni és rendezni az addigi súlyos sérüléseket.

 Szervezetünk legnagyobb vegykonyhája a májunk: számtalan anyagot kell feldolgoznia, lebontania, átalakítania és közömbösítenie, hogy az anyagcsere-folyamatok egymással teljesen összhangban bonyolódhassanak, és a sejteket ne árasszák el fölöslegesen bizonyos alap- és méreganyagok. E természet által teremtett komplikált vegyi labor precíz és alapos működését soha nem utánozhatja a legmodernebb, legtökéletesebb kémiai laboratórium sem. Nem véletlen ezért, ha a máj megbetegedése annyi panasz, tünet okozója. Érdemes hát óvnunk, védenünk, kímélnünk minden fölösleges tehertől.

A máj mintegy ötszázféle feladatot lát el, ezek közül a két legfontosabb: megtisztítja a vért az anyagcsere salakanyagaitól, és hasonlóképpen bánik a hormonokkal, a gyógyszerekkel és az alkohollal. A táplálékokat pedig energiává alakítja át, és glikogén formájában tárolja, majd fizikai erőfeszítés esetén a glikogént szőlőcukor alakjában juttatja el az izmokba.

Naponta késztetjük májunkat a képességeit meghaladó teljesítményekre, amikor alkoholt fogyasztunk, nehéz, fűszeres, zsíros ételeket eszünk, vagy olyan műanyag ételekkel csillapítjuk éhségünket, melyeket a gyorséttermi láncokban és előre-gyártott készételként a hipermarketekben vásárolunk meg.

 

A MÁJ LEGFONTOSABB FUNKCIÓI
 

 1. Fehérjetermelés, fehérje fel- és átépítés
 2. Zsíranyagcsere irányítása, koleszterintermelés
 3. Egyes cukorformák átalakítása a szükségletnek megfelelően
 4. A fehérjék szénhidráttá és a szénhidrátok zsírrá alakítása
 5. Vér- és energiaraktár (az utóbbit szénhidrátok formájában tárolja)
 6. Vitaminaktiválás és -raktározás: A, D, E, B12, C, K
 7. Enzimtermelés: az anyagcsere- folyamatok irányításához
 8. Véralvadási faktorok előállítása
 9. Hormonok lebontása, átalakítása (szteroidok)
 10. Méregtelenítés: a szervezetbe bekerülő vagy ott termelődő idegen vagy felesleges anyagok lebontása és átalakítása
 11. Epetermelés, az epekörforgás irányítása
 12. Immunfunkciók: nyirok- és ellenanyag-termelés, fagocitatermelés (eltakarító sejtek)

„A” Májtisztító kúra

 

November 7.

Eljött a nagy nap végre, amikor rászántam magam a májtisztításra.

100 g magnézium szulfátot 4 részre osztottam, amit 2-2 dl vízben feloldva elfogyasztottam 14 – 16-18-20 órakor. 22 órakor pedig 1,5 dl olíva olajat elkevertem 2 piros grapefruit levével, megittam. Előtte reggel almát, délben főtt burgonyát fogyasztottam céklalével. Ezen a napon csak C vitamint vettem be. A kúra alatt semmit nem fogyasztottam, semmit nem ittam.

Volt hasmenésem, de annyira nem volt vészes. Valójában csak az éhezéstől féltem a legjobban, nehogy a vércukor leessen, és azért legyek rosszul. Mindenképpen ki akartam bírni! Kibírtam! Estére annyira éhes voltam, tényleg kopogott a szemem, és szédelegtem. Így a 22 órakor elfogyasztott grapefruitlé olívaolajjal már életmentő étel volt számomra. Eszméletlenül finom volt, olyan jól esett. Most már csak ki kell kibírnom 5 óra hosszát háton fekve, nem volt szabad felkelni.

Ma műtötték keresztapámat vastagbélrákkal. A végén kiderült, áttétes volt a daganata, sajnos, a nyirokcsomókat is kivették, most az intenzíven fekszik. Csak remélni tudom, hogy jobban van.

 

November 8.

Éhes voltam, egy kicsit legyengültem, de az egész kúrában semmi veszélyes nem volt. Ma valóban ürült néhány kis zöld kőszerű képződmény, bár én többre számítottam, 2000 db is kiürülhet ilyenkor. Este nem tudtam elaludni, éjféltől pedig fenn voltam. Nagy nehezen kibírtam hajnali 3 óráig, akkor elaludtam. Így sikerült végül reggelig aludnom. Azt szokták javasolni, együnk meg egy altatót, én nem ettem meg. Azt írták, lesznek görcsök, amint a hidraulika szabályai szerint az olaj kipumpálja a májból a benne lévő ezernyi kis követ, parazitát, mérgeket. Félálomban feküdtem csak, éreztem egy kis bugyogást, morgást, de fájdalmat és görcsöket nem. A kezeim a májamon nyugodtak, lehet, hogy azért volt ilyen egyszerű?

Valóban nagyon éhes voltam, fogytam 1 kg – t, jól érzem magam, ma reggel nem puffadtam fel az almától. Alig vártam, hogy ihassak, ehessek. Majd meglátjuk, volt-e más haszna is a dolognak. Lehet, hogy az étrendem miatt nem volt annyi káros anyag bennem? Másfél éve szinte zöldségen, gyümölcsön élek.

Hazajött elsőszülött fiam, a családi beszélgetés forgatagában jutott időnk néhány szóra egymáshoz is. Elmondtam neki, mit mondott az orvos barátja. Aminek nagyon örült, aztán megkérdezte.

- Elolvastad a könyvet, amit hoztam?

- Még nem, de el fogom, nem volt rá időm! – mentegetőztem.

- Na, ugye? Sosem teszed, amit én mondok! Mikor is voltam itthon? Három hete?

- Azt hiszem… - tétováztam.

- És a könyv azóta ott van a polcon érintetlenül! Minden betegség lelki, szellemi eredetű, te pedig csak a testi oldalát igyekszel kezelni mindenféle módon!

- Nem csak azt igyekszem! A lelkit is, de mindig összejön annyi minden! A nyári iskolakeresés, a telek, a papa, a keresztapám… Hogyan lehet az ember ennyi csapás mellett lelkileg teljesen kiegyensúlyozott? – néztem rá kérdőn.

- Lehet! – mondta határozottan – Olvasd el a könyvet!