7. Gyógyszerfüggőség

2014.04.04 15:03

Gyógyszerfüggőség

 

Most, hogy már bizonyos kort elértem, teljesen világossá vált, hogy a felnőtt lakosság csaknem száz százaléka fogyaszt valamilyen gyógyszert, mi több napi rendszerességgel. Nekem legutóbb csaknem hét évig sikerült kikerülnöm őket, de most ismét a vérnyomáscsökkentők csapdájában vergődök. Bár egyik sem viszi le, sőt nem segített semmilyen természetes szer sem, de azért a biztonság kedvéért szedem a „gyógy”-szert is.

Viszont felettébb meglepődtem, amikor egy-egy természetgyógyász boltba, vagy bio üzletbe betértem, és próbáltam valami természetes, vagy natúr szert beszerezni, az eladók mulattak rajtam a legjobban:

„Ja, hát a vérnyomásra én is gyógyszert szedek!”

Gyógyszert?

Az ember azt hinné, ilyen helyeken olyanok dolgoznak, akiknek természetes módon sikerült megoldaniuk az efféle gondokat. Megdöbbentő, hogy még ők is gyógyszert szednek.

Egyszóval szinte az egész civilizált társadalom vagy ilyen, vagy olyan módon gyógyszerfüggővé vált…

Mi lenne velünk a vadonban?

A természetben, ahol nem létezik szintetikus szer?

Jó, tudom, ott másmilyen életmódot élnénk. Nem lenne rohanás, stressz, ilyen-olyan függőségek, elvárások. Egyszóval nemcsak az életmódunk, hanem a mentalitásunk, a vérmérsékletünk is egészen más lenne. Minden reggel madárdallamra ébredni, nem rohanni a munkába, élelmezési célra elég lenne, ami akad, egy kis falevél, vad gyümölcs, gyökér, vagy ilyesmi. Nem lennének buszok, vonatok, repülők… egyáltalán semmilyen fölösleges direkt cirkusz, színjáték…