34. Élettusa - A cukorbetegség karbantartása
A CUKORBETEGSÉG KARBANTARTÁSA
December 13.
Diabetes mellitus: A cukorbetegség orvosi nyelven, jelentése: édes kiáramlás. Évezredek óta ismert betegség. Ismerték már a Kr. e. VI. sz. – ban a kínai orvosok, az Ebers – papirusz is a Kr. e. XV. Sz. – ban, de a görög orvosok előtt sem volt ismeretlen. A betegség részletes leírása azonban Celsustól, az i.sz. Kezdetén élt római orvostól ismert. Az ókorban még vesebetegségként ismert betegség lényegének felismerése még 1800 évet váratott magára. Bouchardat a vizeletben megjelenő glükóz (szőlőcukor) miatt vezette be a diétát, a kalória bevitelt csökkentette, az ételek szénhidrátját főzelékekkel helyettesítette.
Az inzulint Banting, torontói kutatóorvos és Best orvostanhallgató fedezte fel 1920 – ban. Hasnyálmirigy – kivonat formájában.
1942. –ben a hastífusz miatt szulfonamiddal kezelt betegeknél észlelt alacsony vércukorszint miatt került felfedezésre „véletlen” a tablettás kezelési lehetőség.
A betegség lényege: olyan anyagcserezavar, amely a sejtek energiaellátását károsítja. Oka: nem áll rendelkezésre, vagy kevesebb van abból a „kulcsból”, az inzulinból, ami „kinyitja” a sejtek kapuját, hogy oda be tudjon jutni az energiát adó szénhidrát. Az is előfordul, hogy olyan sok sejt van, amennyihez a létező „kulcsok” száma nem elég. Ebben az esetben tehát a sejtek éheznek, miközben a cukor tolong az ajtó előtt, azaz a vérben. „Kinn a cukor, benn az éhség”.
Következményei:
A táplálék sokféle cukrot tartalmaz: szőlőcukor, répacukor, gyümölcscukor, malátacukor, tejcukor, és főleg növényi eredetű keményítőt. Összetett cukrok formájában ezeket fogyasztjuk, hogy a bélben egyszerű cukrokká válva felszívódjanak, és a májba kerüljenek. A májat elhagyva már csak szőlőcukor formájában halad tovább. Inzulin hiányában a glukóz lebontása zavart szenved , így nem keletkezik energia.
A táplálék fehérjéi a tápcsatornában aminosavakká alakulnak át, így szívódnak fel és belőlük építi fel szervezetünk az enzimjeinket, sejtjeink alkotórészeit. Inzulin hiányában zavart szenved a sejtek „építkezése”, másrészt a sejtek saját fehérjéiket áldozzák fel az energiatermelésre.
A táplálékban lévő zsír szintén lebomlik a bélben zsírsavakra, majd a zsírsavak béta – oxidációja során energia szabadul fel. Cukorbetegség esetén a zsíranyagcsere során olyan anyagok szaporodnak fel a vérben, melyek a nem cukorbetegben felhasználódnak. Az acetonról, és a béta- hidroxi- vajsavról van szó. A zsírok tökéletes égetése csak a szénhidrátok tüzében lehetséges.
A magas vércukorszint mintegy kiszívja a sejtekben lévő folyadékot a benne oldott káliummal együtt. Még ez a folyadék sem elegendő, hogy a beteg szomjúságérzete csökkenjen, tehát folyadékot – vizet – kell fogyasztani. A keringő folyadék felesleges része a veséből távozik, s magával viszi a cukor egy részét, az acetont, a káliumot.
Ebből következik, hogy cukorbetegségen olyan zavart értünk, amely érinti a fehérje-, a zsír-, az elektrolit-, a folyadékháztartás és a legkönnyebben mérhető szénhidrát- anyagcsere zavarát.
Tünetei: kínzó szomjúságérzés, állandó vizelési inger, izzadás, Kussmaul légzés, iszonyatos fáradtság, viszketés, gombásodás, magas vércukorszint, acetonos szájszag, cukor a vizeletben. Étkezés utáni fáradtság, hasmenés, szomjúság, verítékezés!
/Dr. Oblidál Zoltán: Mindenki gyógyszerkönyve/
Véleményem szerint, ha egyszer kialakult, meggyógyítani úgy nem lehet, hogy visszatérhessünk az eredeti életmódra! Sürgős életmódváltásra, szemléletváltásra, életfogytig tartó diétára, rendezett életmódra van szükség. Egyfajta karbantartásra.
Beceneve: „A NÉMA GYILKOS”
Szövődményei: érszűkület, gangréna, agylágyulás, agyvérzés, látásromlás, vakság, veseelégtelenség, retina és vese ereinek elváltozása, acidózis, kóma, angina pectoris, szívinfarktus, gennyes vesegyulladás, furunkulusok, tuberkolózis… és szerintem a rák is!
Mindenképpen azt javaslom, hogy aki a fent említett tünetek közül bármit is észlel magán, sürgősen ellenőrizze a vércukor szintjét. Akkor, ha az éhhomi normális (3,1 – 6,1), mindenképpen érdemes a terhelésest is elvégeztetni! Már alakuló betegségnél is a szervezet igyekszik fenntartani az egyensúlyt, így az éhhomi szintet, de a terhelésesnél már minden kiderül! Ha valaki ekkor „elkapja”, sokkal jobb esélyekkel indulhat el a gyógyulás útján.
Az alábbiakban leírom, én hogyan tudtam elérni a javulást, bár a fő témánk a rák, de! Meggyőződésem, hogy a rák a cukorbetegség folytatása, szinte ugyanaz az oka! A rák a cukorbetegség súlyos szövődménye, következménye! A cukorbetegség a rák előfutára! A ráksejtek a cukorból táplálkoznak! Az inzulin rákkeltő!
Én így próbáltam kilábalni belőle:
Első reakcióm: Összeomlottam lelkileg
Azonnali folyamatos életmódváltást alkalmaztam: Finomított ételek kitiltása az étrendemből. Tilos: a cukor, a só, a zsiradék, fehér liszt, fehér rizs, bő olajban sültek, rejtett cukrok, aszalt gyümölcsök, méz, mazsola, szőlő, szőlőcukor.
Kórházi étrendet elfogadtam, betartottam szigorúan.
Fogyókúra: Lefogytam 27 – 30 kg - ot
Naponta 5 x étkezem, mindig pont ugyanakkor, és csak akkor! Közben nincs semmi csipegetés! Fontos, hogy a vércukorszint stabilizálódjon! Ha bevezetünk egy rendszert, akkor a szervezet hozzászokik, tudja, mikor kell az emésztő enzimeket, és az inzulint szolgálatba állítani.
Diéta: Mindent beszámolok a szénhidrátba, kalóriába, csak olyan ételeket fogyasztok, melyek csökkentik, vagy helyreállítják a vércukor szintet.
Egyre több zöldséget, gyümölcsöt eszem
Fokozatosság, folyamatosság elve: Nincs kilengés, mert akkor felborul az egyensúly! A szervezet, ha megkapja időre, amit igényel, akkor megnyugszik. A vércukorszintet folyamatosan szinten kell tartani.
Vércukorcsökkentő, rendező gyümölcsök: alma, áfonya, citrom, grépfrút, som, csipkebogyó, borókabogyó,
Vércukorcsökkentő zöldségek: zeller, cékla, friss, nyers sárgarépa, zöldbab, káposzta, savanyú káposzta, cikória, articsóka, olívabogyó, vöröshagyma, fokhagyma, gyömbérgyökér, zöld póréhagyma, spárga, articsóka, len, zab, mezei torma, vizitorma,
Fűszerek: fahéj, Kurkuma, cayenne bors, cikória kávé, gyömbér, borókabogyó, rozmaring (emeli a vérnyomást!)
Étrend kiegészítők: Króm 50 µg, cink 3 x 50 mg, , C-vitamin 3 x 1000 mg, E vitamin 3 x 400 NE, B vitamin 1000 mg, A vitamin 1 x 25000 NE, Niacin 3 x 100 mg, Mg 200 mg, Mn 3 x 100 mg, K 3 x 300 mg, arginin, Q 10 .
Kecskeruta, Ligetszépe magolaj,
Aloé vera juice: szenzációsan csökkenti a vércukrot!
Aktív árpa formula: szenzációsan csökkenti a vércukrot!
Bio céklalé, sárgarépalé: nagyon jól csökkenti!
Teljes kiőrlésű gabonák.
zabpehely
Gyógyteák: fagyöngy, fekete áfonyalevél, szederlevél, csalánlevél, diólevél, palástfű, kálmosgyökér, zölbabhéj, pitypanggyökér, kukoricabajusz, bodzalevél, aranypimpó, zsálya (emeli a vérnyomást!), fahéj, aranyvessző, cickafark (növeli a daganatképződés veszélyét!), csarab, ezerjófű, fekete üröm, fűz, kapcsos korpafű, kecskeruta, kürtike, lóhere, pásztortáska, rozmaring, vérontó pimpó…
Eukaliptusz olajkúra: 10 napig reggel – este cseppenként: 3- 3/ 4- 4 / 5- 5 /6- 6 / 7- 7 / 6- 6 / 5- 5/ 4- 4/ 3- 3 csepp.
Kínai receptek: trillium gyökér, jambul, főtt rehmannia, kéreggomba, vad jambusz, hídőr, sokvirágú keserűfű, fényes fagyal, törpepálma bogyó, cserjés bazsarózsa, aranygyökér, ökörfarkkóró.
Csíraételek
Ásványi karkötők: citrin, magnezit, achát
Stressz kerülése
Relaxációs technikák: jóga, agykontroll, reiki, ima…
Azonnal lúgosítani kellett volna, hogy ne alakuljon ki a rák! Nem szabad „csak úgy” lefogyni! Így utólag, azt tanácsolom, hogy lúgosító étrend mellett fogyjanak le, csak zöldségekkel, zöldséglevekkel, gyümölcsökkel, étrend kiegészítőkkel, akkor a vércukor rendeződik, a rák pedig nem kap táptalajt, nem tud kialakulni!
Az inzulint ne engedjék beadni, amíg csak lehet, érdemes elkerülni! Ha egyszer megkapták, már nem menekülhetnek! Előtte próbáljanak ki mindent! Lehet a gyógyszereket elfogadni, közben fokozatosan helyreállítani az anyagcserét, ezzel együtt a gyógyszereket csökkenteni. Mindent meg kell tenni a gyógyulás érdekében! A szervezet képes kijavítani a hibát, de nekünk támogatni kell az öngyógyulásban!
A cukorbetegség Gerson diétával tökéletesen gyógyítható!
Ha mindezt sikerült elérniük, akkor jöhet egy egész életre szóló egészséges táplálkozás, mellőzve a finomított ételeket, az édesítőszereket, a konzerveket, tartósított, fagyasztott ételeket, zsírokat, szalámikat, ha lehet, a húsokat is! A cukorbetegséget azért kapjuk, hogy foglalkozzunk végre magunkkal is! Általában a szeretethiány miatt fejlődik ki… de ki nem szeret minket? Mi magunknak érdemes megszeretni saját magunkat, és elfogadni úgy, ahogyan vagyunk!