31. - Élettusa - Immun ABC

2013.07.27 17:57

IMMUN – ABC

 

 

„Egy metafora szerint az immunrendszer a szervezet védelmi erődjének falait és a bent harcoló „katonákat” együtt jelenti. E katonák feladatai különbözőek, a harc folyamatának más és más pontjain lehet őket akcióba küldeni. Együttműködésükhöz folyamatosan informálniuk kell egymást, és utánpótlásra is szükségük van.

Immunrendszerünket a limfociták és az immunglobulinok sokadalma rendkívül bonyolult kölcsönhatásokon keresztül működteti. A limfocitáknak két nagy csoportja van : a B – sejtek ( neve az angol: bone marrow – csontvelő), és a T – sejtek (thymus – csecsemőmirigy). A limfocitáknak durván 80 % - a T – sejt, 15 % - a B – sejt. A limfociták a fehérvérsejteknek 20 – 40 % - át alkotják.

A B – sejtek a csontvelő őssejtjeiből származnak, legfőbb feladatuk az ellenanyagképzés. A csecsemőmirigy (thymus) által aktivizált T – sejtek a sejtes védelem alapját képezik. A T – sejteknek az élet korai szakaszában különféle alfajai jönnek létre, melyekből később a megfelelő ellenanyagot (antitestet) termelő sejtvonalak kezdenek szaporodni. A thymus felnőttkorra elsorvad, így a későbbi életkorban új sejtvonalak kialakításának a lehetősége lecsökken, vagy elvész.

A T – sejtek egyik alosztálya hormonszerű anyagokat termel, melyek serkentik az ölősejtek és a B – sejtek növekedését és működését. Léteznek még gátló funkciójú T – sejtek, és memória T – sejtek, melyek az egyszer már a szervezetbe betört kórokozók felismerésére, és a gyors immunválasz beindítására programozottak. Az irányító T – sejtek (helper - sejtek) citokineket termelnek, melyek a csontvelőből származó B – sejtekben specifikus ellenanyagok, immunglobulinok (gömb alakú fehérjék) termelődését indukálják. Ez a folyamat szinte hihetetlen sebességgel játszódik le, egy sejt másodpercenként akár 2000 ellenanyag -molekulát is képes előállítani. Ezek ártalmatlanítják a kórokozókat, egyrészt úgy, hogy a felszínére tapadnak, s ott a membránt feloldják, másrészt „összeragasztják”, „kicsapják”, működésképtelen rögökké alakítják őket.

Az immunglobulinoknak (Ig) különféle alosztályai vannak, melyeket betűkkel jelölnek. Legnagyobb mennyiségben, mintegy 76 % - ban az IgG (a másodlagos immunválaszért felelős) található, míg az IgA aránya 15 %, az IgM – é 8 %, az elsődleges immunválaszt adó IgD – é 15 %, míg az autóimmun válaszokat (allergia, reumás izületi gyulladás, stb.) indukáló IgE mindössze 0,002 % - ban van jelen.

Amikor a szervezet először találkozik egy kórokozóval, először fel kell ismerje, hogy az „idegen”, majd meg kell terveznie és le kell gyártania az elpusztításához szükséges ellenanyag - molekulát (IgM). Ezt nevezzük elsődleges immunválasznak, ami lassú, kevéssé hatékony, ám nagyon fontos folyamat.

Ha a szervezet korábban már találkozott a kórokozóval, akkor az IgG lép akcióba. Ez a másodlagos immunválasz, sok előnnyel jár, rövidebb a reakcióidő, nagyobb mennyiségű immunglobulin képződik, melyek azonnal reakcióképesek.

Van egy természetes immunitási forma, ez a magzati élet alatt az anyai szervezetből és a szoptatás alatt az anyatejből a gyerek szervezetébe jutó anyai ellenanyagok révén fejlődik ki, de az elválasztás után néhány hónappal – az ellenanyag – molekulák pusztulásával – megszűnik.

Az immunitás mesterségesen is létrehozható aktív és passzív módon. A védőoltásokkal gyengített – vagy elpusztított kórokozót juttatnak a szervezetbe. A másik mód, amikor pl. állatokban termeltetett, vagy más technológiával előállított emberi eredetű ellenanyagot adnak a beteg szervezetébe. Ez utóbbi csak addig véd, amíg a szervezet le nem bontja.

Az öregedés során a növekedési hormon elválasztás csökken, egyre nehezebben különíti el az immunrendszer a saját antigént az idegentől. A T – limfociták – amelyeknek a daganatsejteket kellene felismerniük – lassabban válaszolnak, valószínűleg ezért gyakoribbak idős korban a daganatok.

Az immunrendszer működése kifáradás, stressz, depresszió, mozgáshiány, a friss levegő hiánya, vagy csökkent vitaminbevitel miatt is gyengülhet.

Az egészséges immunrendszert pontosan azok a dolgok segítenek fenntartani, amelyek az egészséges keringést vagy a szép arcbőrt is. További támogatást nyújthatnak egyes funkcionális táplálékok, például a zöld tea, a fokhagyma, a fekete szőlő, és egyes, főleg Ázsiában elterjedt gombák.

                                                                                                                                   Dr. Eisler Olga cikke”