114. Élettusa II. - Álmaink egyre gyorsabban megvalósulnak

2013.09.06 14:11

Álmaink egyre gyorsabban megvalósulnak

 

Bár olvastuk és megjósolták, hogy minél „emelkedettebbek” leszünk, minél jobban hiszünk, vagy egyenesen tudunk, annál hamarabb megvalósulnak álmaink, de azért mégis kétkedve fogadtuk a hírt!

Pedig így igaz, szinte hihetetlen módon irányíthatjuk a gondolati energiát és még csak meditatív állapotba sem kell kerülnünk!

Mondok pár példát…

A kenyértartónk műanyagból van, mert a fa hiába gyönyörű, ha egyszer a kenyér  megpenészedik benne, akkor a penészt nem lehet kiirtani belőle. A műanyagot kimossuk ecettel és száradás után egy jó ideig bírja. Ám ez az anyag könnyen törik. Így járt az enyém is, egy pici darab hiányzott belőle. Arra gondoltam, jó lenne másikat venni, de azért ha még bírja egy darabig, akkor mégsem veszek. Nem telt bele egy hét, anyukám kapott egy fehér műanyag kenyértartót, amit nekem adott, mert nem volt rá szüksége.

Rengeteg dologgal így van ez, előre „látom” és pár perc, óra, vagy néhány nap leforgása alatt megtörténik. A régebbi kívánságaimra heteket, hónapokat, esetleg éveket, vagy évtizedeket is várnom kellett! Nem így MOST…

Nyár elején valakinek eszébe jutott megkérdezni, hány könyvem van, mert az olyan jól hangzott és lehetett rajta kacagni. Nevettünk is azon, hogy 23, de előre megmondtam, hogy több annál, mert én mindet hógörgetegnek írom, aztán egyszer csak leválik róla egy-egy különálló darabka. A versek pedig ömlesztve voltak, azokat is több kötetbe lehetett válogatni, de addig még az írásáradat miatt nem volt időm foglalkozni velük. Első rendezéskor 37 könyv született, de még mindig nem volt teljesen készen…

Akkor valami belső indíttatásra éjt nappallá téve átolvastam minden könyvemet, hogy minél előbb nyomdakésszé tegyem őket.

Vajon miért? Ki tudta ezt még akkor…

Az élet tortája című novellagyűjtemény átnézésekor döbbentem rá, hogy némelyik novella olyan hosszú, hogy önálló könyvként is megállja a helyét. Így levált róla A csere és A vallomás, valamint a Casanova végnapjai. Ekkor negyven könyvem lett, amit nevettem:

„Böbe Baba és a negyven könyv”…

Gondoltam magamban: minek, miért csinálom, hisz úgysem tudom kiadni, mert nincs rá pénzem, szponzort nem találok, a kutyának sem kell ennyi különböző műfajú könyv ugyanattól az írótól!

Mégsem tudtam abbahagyni, szinte megszállottan folytattam tovább a saját könyvkorrektúrázást. Nevetve feltettem a címeket és az ismertetőket a weboldalamra, komolyan jól mulattam a dolgon. Azt biztosan tudtam, hogy „A lótusz szirmai”- it kiadom az idén, mert az olvasók kérték, sőt megrendelték.

- Az ám, csakhogy a további, addig elkészült 10-15 könyv sorsa mi lesz? Jó lenne egy e-könyvkiadó… - gondoltam nevetve. (hiszen játék az egész!)

A szegedi előadás felé vezető úton Csillával beszélgettünk arról, hogy tulajdonképpen nincs is szükség a kiadókra, hiszen a nyomdai fájllá alakítás pusztán annyi: mentés másként, pdf…

Ezen kiakadtam rendesen, rájöttem, az első kiadó alaposan átrázott ez ügyben. A korrektúra annyi volt, hogy semmit sem javítottak rajta, még egy vesszőhibát sem, hisz a szerzői korrektúra alkalmával soronként átellenőriztem. Azért is elkértek egy horribilis összeget, ami nagy tételben, ismert író esetén nem sok, de nálam igen, mert én fizettem ki és engem még senki sem ismer (kis tételben pedig sokkal drágább minden). A nyomdai fájllá alakításért ugyannyit kértek, így minden könyvem többe került, mint amennyi rá van írva. A kiadó nem adott el egyet sem, és azért, amiért én kb. 2500 Ft-ot kifizettem, ő adott volna 151 Ft jogdíjat! Hát ez elképesztő! Mondjuk, ha ők nagy tételben kiadják, és terjesztik is, akkor kit érdekelt volna, ha ennyi a jogdíj… de így, hogy semmi kockázatot nem vállalnak, a szerző mindent kifizet, és ha nem jön be… hát így járt.

Döntöttem, majd én korrektúrázom saját műveimet, keresek egy nyomdát és kiadom annyi példányban, amennyit kérnek! Elkészítettem mindent, kerestem nyomdát…

Október 31.-én hétfőn kihirdettem, hogy ezentúl e-könyvben is megvásárolhatóak a könyveim. Néhány külföldi érdeklődő régebben már kérte tőlem, mert ugye a könyveim odautazása többe kerülne, mint maga a könyv. Azért elgondolkodtam, mégsem jó ez, csak kellene egy olyan kiadó, ahol e-könyveket is kiadnak.

November 3.-án üzenetet kaptam Torontóból, Judytól, hogy van egy ilyen kiadó. Megpróbálom, mit veszíthetek? Kiderült, hogy kacifántos formázási követelményeknek kell megfelelni, mert ha nem, akkor 5000 Ft könyvenként, valamint a borító is annyi. Hát… pénzem nincs, úgyhogy inkább vért izzadtam, mire késő estére sikerült az első könyvet átalakítanom. Beküldtem, de nyomban vissza is kaptam, mondván a címsor nem lehet színes, de kijavították és kérték, úgy töltsem fel. Akkor már olyan késő volt, hogy nem húztam tovább a párom idegeit, elmentünk aludni. Másnap egész nap dolgunk volt, csak este értem a géphez, addigra három email várt rám:

„Sikerülni fog a feltöltés, vagy van segítségre szüksége?”

„Kedves Erzsébet!

Megbeszéltem a tulajdonostársakkal az Ön könyveit és azok szerkesztését. Ha az összes könyvét kiadja nálunk e-könyvként (a nyomdai kiadást majd átbeszéljük) akkor most ingyenesen megszerkesztjük azokat és ezzel Önnek nem kell foglalkoznia.

Ha így megfelel, akkor csak arra kérem, hogy küldje el nekünk a könyveket és a lehető legrövidebb időn belül kiadjuk azokat.

Üdvözlettel:....”

Mondanom sem kell, ilyen ajánlatnak nem lehet ellenállni!

Azonnal beküldtem 12 könyvet, ígértem, hogy mindegyikhez készítek borítót. Úgy is lett, minden beküldött könyvhöz mellékeltem borítótervet, volt olyan, amihez többet is, aztán még beküldtem három könyvet. Jelenleg 15 van náluk, amiből 11-et már kiadtak. Két-háromnaponta felkerül egy-egy művem, és valóban terjesztik globálisan. Közben persze azonnal beajánlottam Jocót is, úgyhogy kapásból felküldtem három könyvét.

A legnagyobb meglepetés pedig az volt, amikor a hírekben megláttam, hogy az első globális könyvsiker, nem is néztem volna oda, ha nem csúszik rá az egér, mert megpillantottam a nevemet. Komolyan nem hittem a szememnek!

Az állt ott:

„Brátán Erzsébet Csere című könyve az Apple könyvesboltjában, a globális mezőnyben természetesen, többnyire angol nyelvű írások között, a legeladottabb első 15-20 közé került, de volt már 14. is. A lista természetesen folyamatosan változik, gratulálunk a szerzőnek.”

 

(https://publio.hu/2011/11/az-elso-globalis-publio-siker-a-publion-kozzetett-e-konyv-az-elso-15-ben-az-apple-toplistajan/)

 

Utánanéztem a kiadónak: November 1.-én indult!

Elképesztő!

Minden és mindenki értünk van!

„Valami - vagy Valaki????” azt sugalmazta, hogy érdemes előkészíteni a könyveket! Megtettem és mire elkészültem, „eszembe jutott” az e-könyvkiadás, és már másnap indult az a kiadó, ami tárt karokkal várta a könyveimet, döntsön az olvasó alapon.

Természetesen felmerült a kérdés, hogyha interneten közzéteszem, akkor előbb-utóbb ingyen letölthetővé válnak, vagy felkerülnek a torrent oldalakra, de nem érdekel, mert ennyi könyvet úgysem tudok kiadni, és ha már megírtam, hát olvassák az olvasók! Ezzel az üzlettel csak nyerhetek, ha mégoly keveset is. Örültem! Örülök, nem hiába dolgoztam…

„Minden és mindenki értünk van!”

 

2011.12.06.

 

Amikor a könyveket rendezgettem, az is eszembe jutott, amellett, hogy minek ennyi, hiszen úgysem tudom kiadni, de kellene keresni egy olyan kiadót, ahol mindegyikből legalább 3 példányt kinyomtattatnék, hogy meglegyen nyomtatásban is. Nos, az e-könyvkiadással ez az álmom is megvalósult!

2012.03.01.-től minden könyv megrendelhető nyomtatásban is! Az első „Az élet tortája” című novellagyűjteményem lett, amire megkaptam az árajánlatot,  3 db szerzői példány érkezik. Két nap múlva a „Vidám percek” című elbeszélések is elérhetővé váltak!

Eddig 20 könyvet küldtem be, amiből 17 már megjelent!

 

2012.02.28.